Ευρισκόμενη σε απόγνωση για την αποπληρωμή των χρεών της και οδηγούμενη από την ανικανότητά της να βρει πόρους για την ανάπτυξη των υποδομών στα νησιά, τα…βγάζει στο σφυρί,αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian.

Το δημοσίευμα μνημόνευσε και στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Τώρα η Ελλάδα κάνει ευκολότερο στους πλούσιους και διάσημους να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει ή να προσφέρει μακροχρόνιες εκμισθώσεις σε κάποια από τα 6.000 ηλιόλουστα νησιά της, με σκοπό να αποπληρώσει τα «βουνά» των χρεών της.

Αψυχολόγητη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Βρετανός αναλυτής σχολιάζει ότι «είναι κρίμα αν τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

«Η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σώσει την οικονομία», γράφει σε πρωτοσέλιδο θέμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το ελληνικό κράτος αναζητά αγοραστή πρόθυμο για την ανάπτυξη πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος σε περιοχή της Μυκόνου, το ένα τρίτο της οποίας ανήκει στο δημόσιο.

Επίσης, κυρίως Ρώσοι και Κινέζοι επενδυτές εξετάζουν την αγορά ακινήτων στη Ρόδο. Αναφέρεται ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγεται και ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αν και εκπρόσωπός του διέψευσε την πληροφορία.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η πώληση ή μακρόχρονη εκμίσθωση ενός ελληνικού νησιού θα ενίσχυε τα κρατικά ταμεία. Σημειώνεται ότι σε ιστοσελίδα με νησιά προς πώληση ανά το κόσμο, το νησάκι Ναυσικά στο Ιόνιο κοστολογείται στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

«Μόνο 227 ελληνικά νησιά κατοικούνται και η απόφαση να προχωρήσουν οι πιθανές πωλήσεις οφείλεται επίσης στην αδυναμία του κράτους να αναπτύξει βασικές υποδομές ή να ελέγχει την ασφάλεια των περισσότερων νησιών του. Η ελπίδα είναι ότι η πώληση ή μακροπρόθεσμη εκμίσθωση κάποιων νησιών θα προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και φορολογητέο εισόδημα», προσθέτει η Guardian.

Σημειώνεται ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των απεργιών που σχεδόν παρέλυσαν τη χώρα Γερμανοί πολιτικοί είχαν καλέσει την Ελλάδα να αρχίσει να πουλά νησιά και ιστορικά μνημεία. «Φαίνεται ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση εισακούει το αίτημά τους», σχολιάζει η Guardian. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι επενδυτές του Σίτι, που αποφεύγουν τις ελληνικές επενδύσεις, καλωσορίζουν την πώληση ελληνικών νησιών.

Βρετανός αναλυτής σχολιάζει ότι «είναι κρίμα αν τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Διαψεύδει η κυβέρνηση την πώληση νησιών

Χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη μέσω της πώλησης ή της μακροχρόνιας ενοικίασης νησιών ψάχνει η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα του Guardian. Την «απογοήτευσή» του εκφράζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με επιστολή του προς τη βρετανική εφημερίδα, καλώντας τη να ανακαλέσει για ένα απολύτως ανακριβές -όπως τονίζει- δημοσίευμα.

Ο  αρχικός τίτλος του δημοσιεύματος

Ο αρχικός τίτλος του δημοσιεύματος Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι στις προς πώληση περιοχές, περιλαμβάνεται και περιοχή στην Μύκονο, ιδιοκτησία της κυβέρνησης για την πώληση της οποίας αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις .

Σύμφωνα με τη Guardian, οι Ρώσοι και Κινέζοι στην πλειοψηφία τους επενδυτές, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νησί στην Μεσόγειο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η εφημερίδα μάλιστα τονίζει ότι στους αγοραστές συμπεριλαμβάνονται και ονόματα πασίγνωστων επιχειρηματιών.

Ενδεικτικά το δημοσίευμα παραθέτει γνωστή ιστοσελίδα, στην οποία αναφέρονται ελληνικά νησιά, με την τιμή που πωλείται το καθένα από μεσίτες, στην οποία μπορούν και ψάχνουν οι εν δυνάμει αγοραστές.

Σημειώνεται πως μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, άλλαξε ο τίτλος του άρθρου και πλέον αναφέρει ότι «Η Ελλάδα ξεκινάει την πώληση νησιωτικής γης για να σώσει την οικονομία». Με σημείωμα στο τέλος του άρθρου αναφέρεται ότι ο αρχικός τίτλος – όπως φαίνεται στην φωτογραφία του κειμένου – υπερέβαλλε των όσων υποστήριζε το άρθρο.

«Πλήρως ανακριβής ο ισχυρισμός»

«Ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εμπλέκεται στην πώληση οποιουδήποτε νησιού είναι πλήρως ανακριβής», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι αγοραπωλησίες νησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, όπως το «Ναυσικά» που αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν αποτελεί κάτι νέο.

Ο Γ. Πεταλωτής χαρακτηρίζει εξίσου παραπλανητική την αναφορά ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με Ρώσους και Κινέζους επενδυτές, την πώληση γης στη Ρόδο.

«Όσο για την παρατραβηγμένη άποψή σας ότι η Ελλάδα σκέφτεται την πώληση νησιών, ‘ωθούμενη από την αδυναμία του κράτους να αναπτύξει υποδομές και αστυνόμευση σε πολλά από αυτά’, είναι όχι μόνο εκτός πραγματικότητας, αλλά και προσβλητική», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι «τέτοιοι ισχυρισμοί πραγματικά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα μιας τέτοιας δημοσίευσης και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ολοκληρώνει την επιστολή του με την παραίνεση προς την εφημερίδα να προσωρά σε περισσότερο ενδελεχή έρευνα πριν δημοσιεύει «εμπρηστικά άρθρα». Καλεί τη διεύθυνση της Guardian να δημοσιεύσει την επιστολή του και να ανακαλέσει αμέσως το δημοσίευμα.

Ανασκευάζει η εφημερίδα

Ο νέος τίτλος του δημοσιεύματος

Ο νέος τίτλος του δημοσιεύματος Ύστερα από την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, η Guardian άλλαξε τον τίτλο του δημοσιεύματος. Πλέον, δεν αναφέρει ότι «Η Ελλάδα ξεκινά να πουλά νησιά για να σώσει την Οικονομία» («Greece starts to put its islands up to sale to save economy»). Ο νέος τίτλος είναι: «Η Ελλάδα ξεκινά να πουλά γη σε νησιά για να σώσει την Οικονομία» («Greece starts putting island land up to sale to save economy»).

Η εφημερίδα αναφέρει ότι προχώρησε στην αλλαγή  του τίτλου, επειδή ο αρχικός υπερέβη το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.

Προστέθηκαν επίσης διευκρινίσεις επί των δηλώσεων επιχειρηματικού στελέχους, ώστε να γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν έχει γνώση για περιστατικά πώλησης νησιών από την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: Καθημερινή  – Ελευθεροτυπία