Ματαίωση αεροπορικών δρομολογίων και χάος και στα ελληνικά αεροδρόμια προκάλεσε χθες το καθήλωμα χιλιάδων αεροσκαφών – για τέταρτη συνεχόμενη μέρα – στους αερολιμένες των ευρωπαϊκών χωρών, που χτυπήθηκαν από το γιγαντιαίο νέφος της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία.

Το πρωτοφανές μπλακάουτ στις αεροπορικές μετακινήσεις στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα μόνο το Σαββατοκύριακο να ματαιωθούν συνολικά από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 327 διεθνείς πτήσεις (155 πτήσεις το Σάββατο και 172 πτήσεις χθες), ενώ άλλες 26 πτήσεις ματαιώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια το τελευταίο τριήμερο υπολογίζεται ότι ματαιώθηκαν περίπου 500 πτήσεις.

Οι ματαιώσεις δρομολογίων συνεχίζονται και σήμερα, με την Αegean Αirlines, την Οlympic Αir και τις άλλες ξένες αεροπορικές εταιρείες να έχουν ήδη ακυρώσει πάνω από 60 δρομολόγια από την Αθήνα. Εξαιτίας των περιορισμών στην εναέρια κυκλοφορία, η Αegean Αirlines και η Οlympic Αir αναγκάστηκαν να ματαιώσουν δρομολόγια ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας (Θεσσαλονίκη) λόγω έλλειψης αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν από ένα αεροσκάφος αποκλεισμένο στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Χιλιάδες επιβάτες από τρίτες χώρες, με προορισμό κυρίως χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, παραμένουν εγκλωβισμένοι και νιώθουν σαν «όμηροι» στα αεροδρόμια της Ελλάδας, χωρίς να είναι σαφές πότε θα μπορέσουν να αναχωρήσουν, καθώς παραμένει κλειστός ο εναέριος χώρος δεκάδων ευρωπαϊκών χωρών. Δύο πτήσεις που αναχώρησαν το πρωί της Κυριακής με προορισμό την Ισπανία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στην Αθήνα. Η ταλαιπωρία των επιβατών είναι πρωτοφανής. Πολλοίαναγκάζονται να καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα των διανυκτερεύσεων και των γευμάτων τους, δεδομένου ότι βάσει της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών οι αερομεταφορείς δεν υποχρεούνται να αποζημιώνουν όσους ταξιδεύουν σε περίπτωση ακυρώσεων λόγω ανωτέρας βίας και χωρίς υπαιτιότητα των αεροπορικών εταιρειών.

Πηγή: www.tanea.gr